PE2U I PGBO

Simpan Emas Demi Masa Depan

Bagaimana Proses Menghasilkan Jongkong Emas?

2 min read

Proses untuk menghasilkan jongkong emas mahupun dinar emas bukanlah sesuatu yang mudah. Ia memerlukan kemahiran dan kepakaran yang tinggi agar dapat menghasilkan jongkong emas dan dinar emas yang berkualiti serta memenuhi piawaian emas antarabangsa.

Menurut Baird & Co, mereka memperolehi bahan mentah untuk menghasilkan jongkong emas dari lonbong emas dengan ketulenan sekitar 90% emas manakala sumber kedua pula adalah dari scrap gold barang kemas yang biasanya berketulenan 37% emas.

Rupa asal emas

Kemudian, emas-emas mentah dan scrap yang diterima akan dileburkan dan ditambah dengan bahan kimia chlorine untuk mengekstrak logam-logam lain.

Proses ini dapat menghasilkan emas dengan ketulenan 95% atau maksimum 99.5% emas dalam bentuk cornflakes

Aqua Regia adalah campuran diantara Nitric dan Hydrochloric asid kemudiannya dicampurkan ke produk diatas untuk melarutkan base metal dan mengasingkan emas dan silver.

Pada proses ini ketulenan maksimum emas 99.99% terhasil dalam bentuk molekul halus seperti pasir.

Emas dalam bentuk pasir seperti proses diatas kemudiannya dicairkan pada suhu melebihi 1200 celsius dan kemudiannya di dituangkan kedalam acuan casting mengikut berat dan bentuk.

Maka terhasilah jongkong emas dengan ketulenan 24 Karat.

Produk dari proses diatas kemudiannya boleh dicairkn lagi dan dibentuk ke kemasan yang lebih baik untuk menghasilkan jongkong emas yang lebih kecil, bar tersebut kemudian dihantar kepada quality assayer untuk pengesahan ketulenan sebelum dijual.

Jom kita lihat video penuh cara penghasilan jongkong emas tulen 24 karat 999.9% ini. Ia sama seperti mana kilang Public Gold hasilkan jongkong emas tau!

Koleksi Jongkong emas dan Dinar emas keluaran Public Gold

Jom menyimpan emas yang telah di iktiraf tulen 999 (24 karat) oleh Assayer (ada sijil tulen emas) bersama Public Gold. Bagaimana cara nak mula? Daftar dahulu sebagai ahli (percuma sahaja) dan lihat step cara nak mula di sini.

Semoga bermanfaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Info Lanjut
Hai, boleh saya bantu?