PE2U I PGBO

Simpan Emas Demi Masa Depan

Ramalan Harga Emas Tahun 2024 [Eksklusif]

5 min read

Ramalan Harga Emas 2024: Apa Kata Pakar dan Penganalisis

Emas, berbanding dengan kelas aset lain, cenderung untuk mengekalkan nilainya dari masa ke semasa, berfungsi sebagai penyimpan nilai yang boleh dipercayai. Walau bagaimanapun, harga emas dipengaruhi oleh pelbagai faktor, positif dan negatif.

Dalam artikel ini, kita akan kenalpasti faktor utama yang boleh membentuk pasaran emas pada 2024:

  1. Tinjauan ekonomi AS
  2. Dasar monetari Rizab Persekutuan (Federal Reserve Amerika Syarikat)
  3. Kekuatan dolar AS
  4. Jangkaan inflasi
  5. Risiko geopolitik
  6. Sentimen pelabur

6 Faktor Mempengaruhi Harga Emas Tahun 2024

#1 Tinjauan Ekonomi AS

Ekonomi AS adalah pemacu penting harga emas. Keadaan ekonomi semasa akan mempengaruhi sentimen pelabur terhadap aset selamat, ramalan mereka tentang kadar faedah, dan persepsi mereka terhadap inflasi. Tahun 2023 menyaksikan ekonomi AS pulih daripada kesan pandemik Covid-19.

Walau bagaimanapun, pemulihan ini tidak begitu mudah. Ia melibatkan kekurangan pekerja, gangguan dalam rantaian bekalan, kenaikan harga bahan mentah dan kadar perbelanjaan pengguna yang perlahan. Unsur-unsur ini menyumbang kepada kemelesetan ekonomi secara keseluruhan.

Semasa kita beralih ke 2024, kita mungkin melihat gangguan kecil dalam ekonomi AS, yang berpotensi berlaku menjelang akhir 2023 atau permulaan 2024. Puncanya mungkin daripada jurang fiskal dan isu yang mengelilingi siling hutang kepada pengetatan berterusan dasar Rizab Persekutuan (Fed AS).

Perubahan ini mungkin menaikkan harga emas buat sementara waktu dalam jangka pendek kerana pelabur mencari aset yang boleh dipercayai untuk mengawal inflasi dan ketidakstabilan kewangan. Walau bagaimanapun, apabila ekonomi bertambah kukuh dan kadar faedah meningkat dari semasa ke semasa, faktor-faktor ini boleh membawa kepada penurunan seterusnya dalam harga emas.

#2 Rancangan Rizab Persekutuan

Strategi kewangan Rizab Persekutuan banyak mempengaruhi harga emas yang biasanya mempunyai hubungan songsang dengan harga emas. Sepanjang 2023, Rizab Persekutuan mengekalkan pendiriannya yang sangat akomodatif. Ia memegang kadar utama hampir sifar dan membeli aset pada kadar yang mengagumkan sebanyak $120 bilion setiap bulan. Pendekatan ini merupakan tindakbalas terhadap ketidaktentuan ekonomi dan ianya penting dalam memastikan kestabilan ekonomi.

Apabila kita memasuki tahun 2024, Rizab Persekutuan mungkin mempertimbangkan untuk memperlahankan pembelian asetnya pada suku pertama atau kedua. Trend data ekonomi dan tekanan inflasi pada masa itu akan membentuk keputusan ini. Ramalan terkini juga membayangkan bahawa kadar utama boleh didorong ke atas sebanyak 25 mata asas pada separuh kedua 2024.

Langkah sedemikian boleh mengheret harga emas ke bawah kerana orang ramai menjangkakan pengurangan rangsangan dan kenaikan kadar faedah. Walau bagaimanapun, jika inflasi yang tinggi berterusan dan kadar faedah sebenar kekal dalam wilayah negatif, ia boleh menyokong harga emas.

#3 Kuasa Dolar AS

Kekuatan dolar AS sangat mempengaruhi harga emas. Kedua-dua aset bersaing sebagai aset selamat pilihan. Jika Dolar meningkat, secara amnya nilai emas akan jatuh dan begitu juga sebaliknya. Pada tahun 2023, dolar AS meningkat berbanding kebanyakan mata wang utama apabila Rizab Fed meningkatkan kadar faedah.

Trend ini didorong oleh keperluan untuk mengekang inflasi yang mencecah paras tertinggi 9.1% pada tahun 2022. Sementara itu, peningkatan hasil bon, dan peningkatan permintaan untuk aset selamat, meningkatkan daya tarikan emas.

Melihat ke hadapan dalam tahun 2024, dolar AS boleh mengekalkan pengukuhannya atau berkembang lebih kukuh berbanding mata wang pesaing. Prestasi ekonomi lain, terutamanya China dan Eropah, dan dasar monetari masing-masing akan menjadi faktor penentu penting. Sekiranya dolar kekal kukuh, ia mungkin mengehadkan potensi kenaikan harga emas. Dolar yang kukuh menjadikan emas lebih mahal dan kurang menarik minat pembeli antarabangsa.

Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa Rizab Fed boleh berputar pada penghujung tahun 2024 dan mungkin Fed akan mula mengurangkan kadar faedah – teori yang dikongsi oleh kebanyakan pasaran berikutan inflasi utama AS jatuh lebih cepat berbanding di negara seperti UK di mana harga bekalan kekal.

Jika ini berlaku, maka penurunan kadar asas di AS sebenarnya akan mengekang matawang Dollar untuk pelabur kerana pulangan akan berkurangan untuk deposit Dolar AS. Kemungkinan kelemahan Dolar ini boleh menjadi pemangkin kepada emas.

#4 Jangkaan Inflasi

Jangkakan inflasi adalah sangat penting untuk pergerakan harga emas. Ia memberi kesan kepada kadar faedah sebenar dan berapa banyak permintaan yang ada untuk emas sebagai cara untuk melindungi daripada inflasi. Tekanan inflasi yang dibawa dari tahun 2022, berterusan di banyak wilayah pada tahun 2023. Ini disebabkan oleh kesan asas, pembukaan semula ekonomi, ketidakseimbangan antara penawaran dan permintaan, dan harga bahan mentah yang lebih tinggi.

Melihat ke tahun 2024, tekanan inflasi mungkin berkurangan atau terus meningkat tinggi. Ini akan bergantung pada tempoh tekanan ini, dasar fiskal dan monetari yang dilaksanakan, dan jangkaan inflasi rakyat.

Harga emas pada 2024 boleh dipengaruhi oleh faktor-faktor ini. Khususnya, jika inflasi dianggap sebagai sekejap atau berterusan, mengakibatkan kenaikan atau penurunan kadar faedah sebenar, ia juga boleh menaikkan atau menekan harga emas.

#5 Risiko Politik Global

Risiko politik global juga adalah penggerak harga emas yang kuat. Peningkatan dalam ketidaktentuan global dan risiko penurunan telah mencetuskan lonjakan permintaan untuk emas sebagai aset selamat.

Walaupun tiada konflik atau krisis baharu yang ketara, beberapa isu geopolitik dan ketidaktentuan kewangan telah menambah kebimbangan global. Ini termasuk perdagangan AS-China dan pertikaian teknologi, perjanjian nuklear Iran, ujian peluru berpandu Korea Utara, konflik sempadan Rusia-Ukraine, dan peperangan di Gaza, Palestin.

Melihat ke tahun 2024, landskap politik global akan menjadi lebih tenang, atau menjadi lebih bergelora. Ini sebahagian besarnya bergantung pada hasil pelbagai pilihan raya, perbincangan dan acara seperti pilihan raya separuh penggal AS, keadaan hubungan China-Taiwan, perkembangan rundingan perjanjian nuklear Iran, genjatan senjata di Palestin dan sidang kemuncak iklim global.

Bergantung pada sama ada risiko politik global meningkat atau menurun, dan jika ini mencetuskan lebih atau kurang permintaan untuk aset selamat seperti emas, ia boleh menyebabkan harga emas sama ada melambung atau menjunam pada 2024.

Dengan pilihan raya umum di UK dan AS menjelang penghujung tahun 2024, keperluan untuk pentadbiran semasa di kedua-dua negara untuk menarik minat pengundi berkemungkinan memberi kesan kepada emas. Dasar mesra pengundi menjelang pilihan raya, seperti pemotongan cukai, boleh mempengaruhi harga emas kerana kesannya terhadap bekalan wang, mata wang dan ekonomi.

#6 Sentimen Pelabur

Sentimen pelabur memainkan peranan besar dalam pergerakan harga emas. Ia mengubah keseimbangan antara penawaran dan permintaan dalam pasaran emas. Pada tahun 2023, pelabur mempunyai sentimen yang bercampur-campur.

Ada yang membeli emas untuk melindung nilai daripada inflasi dan kelembapan ekonomi. Tetapi pelabur lain menjual emas untuk mengambil keuntungan atau berpindah ke aset yang lebih berisiko.

Pada tahun 2024, sentimen pelabur boleh menjadi lebih baik atau lebih teruk. Ini bergantung pada apa yang berlaku dalam pasaran global keseluruhan, prestasi aset lain seperti saham, bon dan mata wang kripto, dan prospek emas.

Bergantung kepada sama ada pelabur mahukan lebih atau kurang emas dan sama ada mereka berasa lebih atau kurang yakin tentang masa depannya, mereka boleh memacu naik atau turun harga emas pada 2024.

Inilah 6 faktor yang dijangka mempengaruhi harga emas pada tahun 2024. Semoga perkongsian ini memberi idea kepada anda untuk membeli atau menjual emas anda pada tahun 2024.

Dah ready nak simpan emas?

PM En Din >>

LIKE | FOLLOW Pelaburanemas2u

Tik Tok: http://www.tiktok.com/@pelaburanemas2u 
Facebook: https://www.facebook.com/pelaburanemas2u 
Instagram: https://instagram.com/pelaburanemas2u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Info Lanjut
Hai, boleh saya bantu?